Droom-reis
Door: Ciska
Blijf op de hoogte en volg Ciska
14 Mei 2006 | Denemarken, Herning
Op 9 mei reisden we af naar Hamburg. Met een cityhopper van KLM waren we er met een uur. Hans gaat een catalogus maken voor een bekende Duitse keten. Hiervoor moeten modellen en locaties gescout worden. Dat is onze missie de komende dagen. Hans en ik krijgen gezelschap van Gunnar Merrild, een professionele, internationale fashion fotograaf. We ontmoeten Gunnar de eerste avond in ons hotel in Hamburg. Dit super-de-luxe ***** hotel heeft werkelijk alles! En gelukkig ook port (naast de vele bieren). Gunnar is een erg leuke, vlotte man die me direct interesseert. Hij is onzettend creatief en heeft briljante ideeen. Daarnaast is hij erg droog en kan ik vreselijk om en met hem lachen. Dit worden leuke dagen!
De volgende dag beginnen we bij 'Modelwerk', een groot modellenbureau tegenover ons hotel. De mussen vallen dood van het dak en ik hijs het ene na het andere model in prachtige lingerie. Daarna wordt ze van top tot teen door ons gekeurd, terwijl we haar portfolio doorbladeren. Als we het meisje geschikt achten maakt Gunnar een paar test-shots. In de hal van het bureau staan tientallen meiden te wachten op hun beurt, quasi gezellig praten met hun concurrentes. Wat een nep-wereld! Een op een zijn ze wel okay. Zelfs onzeker. Maar op het moment dat het er op aan komt, verandert de blik in hun ogen, hun houding en gaan ze er volledig voor. Het verrast me, het verbaasd me. Bovenal maakt het me heel erg gelukkig. Ooit heb ik de juiste keuze gemaakt om niet verder te gaan als model. That's for sure!
Als we alle meiden gezien hebben gaan Hans en ik Hamburg in om even de stad te bekijken. Hamburg is geweldig! Ik ben aangenaam verrast. Prachtige gebouwen, veel groen, mooie straten, water, leuke winkels en eindeloos veel terrasjes. We hebben ons prima vermaakt. In het zonnetje, met een roseetje en een bak nachos. Onze dag kon niet meer stuk. Op de terugweg naar het hotel heb ik even snel een bikini gekocht zodat ik een lekkere duik in het hotel-zwembad kon nemen. Een dag van huis, en al een volwaardig vakantiegevoel!
De 2e dag wederom modellen gecheckt. Dit keer niet zo veel. We waren ook iets kieskeuriger geworden. We wisten ondertussen precies wat we (nog) zochten en waren daarin erg doelgericht. Leuk om te merken dat 3 mensen zo op elkaar ingespeeld kunnen zijn terwijl ze elkaar nauwelijks kennen. Heel bijzonder.
's Middags zijn we met de auto van Gunnar naar Denemarken gereden. Onderweg hebben we elkaar ons levensverhaal verteld. Hoe indrukwekkend is dat! De tijd vloog om en al snel kwamen we aan bij de eerste locatie. Een romantisch huis van een echtpaar dat romantische ansichten maakt. Zij styleert en hij fotografeert. Het huis is smetteloos wit. De lichtval is er prachtig. Het uitzicht wat minder. Gunnar maakt overal snelle fotootjes van. Daarna rijden we door naar een prachtig kasteel. Het is in particulier bezit en we worden rondgeleid door de kasteelheer zelf. Hij woont er ook tijdens de zomermaanden. We krijgen alles te zien! Van ingerichte kamers, statige balzalen, tot de stoffige krakende zolders en de muffige kelders. Prachtige locatie met fantastisch licht en indrukwekkende 'decors'. Absoluut bruikbaar voor wat Hans van plan is. Door naar de studio van Gunnar in Arhus. Ooit wil ik ook een eigen studio... Maar dit... Pfff! Wat waanzinnig. Met m'n mond open loop ik door de verschillende ruimtes. Gunnar heeft echt iets geweldigs gecreeerd. Aan alles is gedacht. Wat komt er veel kijken bij fotografie! Ik weet niet wat ik zie... Kijk mijn ogen uit. Hier droom ik dus van! Dit is het! Aiaiai... Met recht een droom.
Via een prachtige binnendoor-route (handig zo'n Deen die je het land toont!) komen we in Herning. Hier heeft Gunnar zijn 2e (!) studio. We logeren in een Best Western Hotel. Wat een contrast met Hamburg. Krakende zachte bedden, minimale oppervlakte en uitzicht op verwarmingsbuizen. Gelukkig leven we buiten! Ik slaap dramatisch slecht en ben blij als de nacht plaats maakt voor de dag.
We starten in de studio van Gunnar. Dit overtreft Herning. Wat is die man geniaal! Rondom alleen maar ramen, een geweldige lichte bank, mooie houten vloer. Een typisch voorbeeld van Less Is More! Gunnar is een grote inspiratiebron voor me. We gaan vandaag naar, wederom, een romantisch huis. Deze voldoet veel meer aan onze verwachtingen. Daarna rijden we naar een verlaten fabrieksterrein met een vervallen fabriek. Mysterieus en oh zo mooi! Hier kunnen geweldige foto's gemaakt worden. Het contrast alleen al zorgt voor unieke beelden. Ik fotografeer me suf! Dan rijden we naar een beachhouse in het noorden van Denemarken. Het blijkt van Gunnar zelf te zijn. Dit is vakantie. Dit is rust. Dit is harmonie. Ik wil niet meer weg! We hebben geluk met het prachtige weer. We blijven even lekker hangen en genieten van alles en evalueren ondertussen alles wat we gezien en gedaan hebben. Dan komt toch echt het moment van vertrek. Terug naar Herning om alles nog even concreet op een rijtje te zetten. De modellen worden gekozen en de taken worden verdeeld. Daarna zet Gunnar ons weer af bij ons hotel en nemen we afscheid. Ik vind het oprecht jammer. Ik vind Gunnar een geweldige man en ik kan erg veel van hem leren.
De volgende dag vertrekken Hans en ik met de taxi naar Billund om terug te vliegen naar huis. Wat een leerzame ervaring! Ik heb met recht gevoeld wat mijn droom is en daar ben ik Hans intens dankbaar voor. Ik weet het nu zeker: Ik ga er voor om verder te komen met fotografie! Ik ga mijn droom achterna... Ik ga het leven leiden dat ik lief heb!
X SIS
11 Augustus 2006 - 18:36
Erik Kormelink:
ik zou haast zeggen danish dynamite. ben onder de indruk van de foto's en jij mag erook zijn . heel veel succes met je carriere move groetjes Erik